Zamieszczone przez sew1981
czy, a jak tak, to jaką wybrać octavia, prośba o pomoc...
Zwiń
X
-
do zakladajacego ten watek:
Stary - jak Ty jezdzisz 1,5 km do pracy w jedna strone to zapomnij o 1.4 tsi bo bedziesz CIAGLE JEZDZIL NA NIEDOGRZANYM silniku...
przy takich przebiegach to chyba z silnikow dostepnych obecnie w Skodzie w gre wchodzi tylko 1.4 MPI..... wzglednie 1.6 MPI.....
ps. posiadacze VW z silnikiem 1.4 tsi twierdza (i bodajze opisali w ktoryms z ostatnich Auto Swiat Poradnik) ze jak sie robi wyjatkowo krotkie odcinki z silnikiem 1.4 tsi to jego zywotnosc drastycznie spada, a liczba potencjalnych awarii rosnie... - byc moze to brednie, ale jakos ani na tym forum, ani na forum seata, ani vw nikt nie pisze o problemach z 1.4 MPI (moze dlatego ze tych silnikow sprzedali malo z golfem,octavia,leonem, ale juz duzo z polo, fabia czy ibiza - i tam sie nic nie psuje), podobnie z 1.6 MPI.... - praktycznie bez problemow. A lektura o TSI jest niestety (i podkreslam to niestety, bo przeciez gdyby nie te usterki to tsi to swietny pomysl) dosc dluga (nawet u nas na forum) i raczej bolesna (dla kieszeni wlasciciela po utracie gwarancji).
ps.2 ale z drugiej strony mam znajomego z VW Jetta 1.4 tsi - ma ją od 3 lat bodajze, jezdzi malo i nie ma ZADNYCH problemow... i badz tu madry czlowieku...
Komentarz
-
-
marlej108, już go tak nie strasz i nie wmawiaj tego mpi :P Swoim obecnym DIESLEM pomykam od roku, wcześniej 2lata miałem fieste 1.6TDCI i zadnego problemu z turbo nie odnotowałem....
tak jak napisałeśZamieszczone przez marlej108ps.2 ale z drugiej strony mam znajomego z VW Jetta 1.4 tsi - ma ją od 3 lat bodajze, jezdzi malo i nie ma ZADNYCH problemow... i badz tu madry czlowieku...
[ Dodano: Wto 24 Lip, 12 14:08 ]
ps. ale z drugiej strony jeżeli komuś odpowiada taki silnik to prosze bardzo niech "śmiga" i również cieszy się jazdą
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYLtak jak napisałeśZamieszczone przez marlej108ps.2 ale z drugiej strony mam znajomego z VW Jetta 1.4 tsi - ma ją od 3 lat bodajze, jezdzi malo i nie ma ZADNYCH problemow... i badz tu madry czlowieku...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jasiek811.4TSI wydaje się być optymalny.
- większą frajdę można mieć mając 1,8TSI ale to kosztuje ponad 6000zł więcej jak 1,4TSI.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
no jak na takie krotkie odcinki to raczej niz bym z turbo nie brał. tu najlepiej by bylo jak by byl 2.0 bez tubro no ale ni ma. i to nic że rocznie robi 20 tys ale codziennie jedzie zimnym silnikiem rano. a zimą to masakra będzie. i zalużmy wyjeżdza i tzreba przycisnąc w jakiejś sytuacji...
chyba że tak jak koledzy mowią kupic skuter do pracy rower albo jakieś tiko. bo na parwde szkoda silnika
ewentualnie zacznij jeździc do pracy an około tak żeby te 4-5 km zrobić.
nawet gedzie kiedys ktoś przytaczał że w instrukji obslugi pisali że min przebieg po odpaleniu silnika powinien byc 4 kmBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Panowie no nie mówcie, ja rozumiem, że trasy codzienne są krótkie, ale żeby takiej jeździe nie sprostała tsi ?!
gdybym mógł kupiłbym helikopter, ale ciężko byłoby mi parkować, zmuszony jestem na samochód, stąd mój wątek...
1,5 km, postój 3-6 godzin 10 km, raz w miesiącu 1000km, od kiedy tak nie można użytkować samochodu?
czy są jakieś zalecenia producenta, jak należy i ile jeździć, ja rozumiem że mamy Unię E. i rozporządzenia m.in. jak schodzić po drabinie, ale nie wiedziałem, że zaszło to tak daleko...
Panowie proszę o skupienie się na wątku, jaki silnik (już wiem, dziękuję)
jeżeli mógłbym, to proszę o informacje o wadach 1.4 TSI, proszę o informacje odnośnie niedogodności w ów aucie...
jak sprawują się niektóre dodatki, np. czujniki parkowania itp.
Komentarz
-
-
otolice - zależnie od wyposażenia, jakie zamówisz, na pewno to wyposażenie będzie się sprawowało tak, jak powinno. Jeżeli zamówisz czujniki z tyłu - będą działały tak, jak powinny - czyli ostrzegały Cię dźwiękowo. Jeżeli weźmiesz fabryczne radyjko (Swing, Bolero, Columbus, Amundsen) - będziesz miał wizualizację czujników na ekranie radia. Nie wiem, jakie dodatki chcesz sobie dobrać.
Wady silnika 1.4 TSI - był o tym temat-rzeka (tzn. długi, ale ograniczał się właściwie początkowo tylko do wad związanych z rozrządem - ograniczonych w połowie 2010 r. - a potem temat dotyczył tylko kłótni, kto ma lepszy silnik u siebie w aucie - i to niekoniecznie 1.4 TSI...) Temat został zamknięty przez admina, ale znajdź go i poczytaj.
Generalnie - silniczek cichy, żwawy, przyjemny w użytkowaniu. Jeżeli jeździsz spokojnie - dosyć oszczędny. Jeżeli jeździsz dynamicznie i "ostro" - lubi popić benzynkiOdpowiedzi na wszystkie swoje ewentualne pytania znajdziesz na forum - użyj szukajki, wpisując "1.4 TSI".
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
chodzi o to że silnik z tubo nie lubi aby go wlaczyć przejechać kawałek i wyłączyć. w sensie nie ma kiedy osiagnąć temperatury odpowietniej a zimą to w ogóle będzie la niego masakra. co za tym idzie może ale nie musi to skutkować szybszym dużo padnięciem przede wszystkim turbiny. ogólnie autami z turbo nie jeździ sie ostro do momentu aż nie osiagnie temperatury odpowiedniej. potem juz mozna deptać ile sie da. nalezy też pamiętać o chłodzeniu turbiny po ostrej jeździe.
jeżeli ci nie przeszkadza to że silnik może być awaryjny w takich warunkach użytkowania to bierz i tyle choć na pewno mniej awaryjne będzie coś bez turboBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
kup sobie najlepiej co CI sie podoba.
o silniku 1.4 tsi mozna wyczytac wiele dramatycznych wiesci, w stylu:
ale z drugiej strony juz chyba wiekszosc tych wad poprawili? wiec sadze, ze raczej jest on teraz w sumie bezawaryjny?
Niemce cos tam sobie pisza (mozna poszukac w wyszukiwarce), ze jak sie jezdzi tylko po miescie (albo glownie po miescie) na smiesznie krotkich dystansach to warto olej wymieniac... co 8000-9000 km.... cos podobnego zreszta pisali w Auto Swiat Poradnik, ale przeciez byl tez test 1.4 tsi i to twincharger (czyli z kompresorem i turbina) na dystansie 100.000 km i nic sie Niemcom w Golfie VI nie zepsulo.
Wiec jak Cie stac to bierz 1.4 TSI - najwyzej potem sie tu wyplaczesz :-) ale pewnie wszystko bedzie ok :-)
Pozdrawiam i powodzenia w zakupie!
ps. a na takie dystanse to moze warto poczekac do pazdziernika na Rapida - moze 1.2 tsi bedzie tanszy sporo od O2? a moze tylko kilka tysiecy i nie bedzie warto... nie wiadomo.
Komentarz
-
-
Jakis czas temu w niemieckim Auto Bild bylo opisane spotkanie dziennikarzy
z inzynierami VW dotyczace padajacych lancuchow,napinaczy itd w 1.2/1.4 TSI :szeroki_usmiech
Jako jedna z przyczyn wystepowania tych zjawisk/usterek wskazano bardzo duze
obciazenie tychze podzespolow,przez eksploatowanie ich na bardzo krotkich
odcinkach...tzw.jezdzenie po swieze buleczki do sklepu za rogiem. :diabelski_usmiech
Wybor nalezy do ciebieTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108a na takie dystanse to moze warto poczekac do pazdziernika na Rapida - moze 1.2 tsi bedzie tanszy sporo od O2? a moze tylko kilka tysiecy i nie bedzie warto... nie wiadomo.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Zamieszczone przez marlej108a na takie dystanse to moze warto poczekac do pazdziernika na Rapida - moze 1.2 tsi bedzie tanszy sporo od O2? a moze tylko kilka tysiecy i nie bedzie warto... nie wiadomo.
na pewno sporo taniej - przynajmniej o 10k...
inaczej tego nikt nie kupi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108Zamieszczone przez Eidos71Zamieszczone przez marlej108a na takie dystanse to moze warto poczekac do pazdziernika na Rapida - moze 1.2 tsi bedzie tanszy sporo od O2? a moze tylko kilka tysiecy i nie bedzie warto... nie wiadomo.
na pewno sporo taniej - przynajmniej o 10k...
inaczej tego nikt nie kupi.. Niemniej jednak Rapid w wersji podstawowej ma w Polsce kosztować ok 10 tys euro, w Niemczech - 14 tys. W ramach informacji, dostępne silniki benzynowe: 1.2 MPI (3 cyl, 75 KM), 1.2TSI(86 i 105 KM) oraz 1.4TSI (122 KM, ten można brać z DSG). Diesel to 1.6 (90 i 105 KM, mocniejszy z DSG) Jeśliby się okazało jednak, że Rapid w podstawowej wersji kosztuje 56 tys, to ile będzie kosztować podstawowa O3? :shock:
Co do pytania z tematu (sam stoję przed podobnym problemem) - do takiego użytkowania bardzo dobry byłby 1.6MPI, na pewno nie tak porywczy jak TSI, ale jednostka znana i sprawdzona. Jeśli chodzi o używki to jednak te z TSI mają o wiele lepsze wyposażenia, jak nówka to ograniczeniem wyposażenia jest tylko konfigurator i zasobność konta :diabelski_usmiech
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszCo do pytania z tematu (sam stoję przed podobnym problemem ) - do takiego użytkowania bardzo dobry byłby 1.6MPI, na pewno nie tak porywczy jak TSI, ale jednostka znana i sprawdzona. Jeśli chodzi o używki to jednak te z TSI mają o wiele lepsze wyposażenia, jak nówka to ograniczeniem wyposażenia jest tylko konfigurator i zasobność konta
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez otoliceprzy takich trasach, będzie się psuł? czy wytrzyma 3-4 lata?
Co do psucia, to żaden silnik nie lubi jazdy na zimnym. Wszystkie psują się szybciej od tego typu użytkowania. Jakbym miał wybierać pod kątem awaryjności to brałbym wolnossącą benzynę, potem TSI a potem jakiegoś diesla.
Z drugiej strony przejeżdżasz 20k km rocznie, czyli jednak gdzieś dalej jeździsz i będziesz wstanie pogonić trochę auta z turbinkami.
PS Niezależnie od wyboru silnika, przy takiej eksploatacji brałbym dodatkową gwarancję w skodzie na 4 lata, o ile kupujesz nowe auto.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrotolice napisał/a:
przy takich trasach, będzie się psuł? czy wytrzyma 3-4 lata?
ja codziennie jadę 4km, zimą dokładnie po tych 4km silnik się nagrzewa, latem po niecałym kilometrze.
Co do psucia, to żaden silnik nie lubi jazdy na zimnym. Wszystkie psują się szybciej od tego typu użytkowania. Jakbym miał wybierać pod kątem awaryjności to brałbym wolnossącą benzynę, potem TSI a potem jakiegoś diesla.
Z drugiej strony przejeżdżasz 20k km rocznie, czyli jednak gdzieś dalej jeździsz i będziesz wstanie pogonić trochę auta z turbinkami.
PS Niezależnie od wyboru silnika, przy takiej eksploatacji brałbym dodatkową gwarancję w skodzie na 4 lata, o ile kupujesz nowe auto.
Komentarz
-
Komentarz